Onderschat nooit het belang van een perfecte gezondheid. Zodra hier iets aan begint te markeren, is het hoog tijd om in te grijpen! En er is een hoop dat je zelf kunt doen.
Natuurlijk bel je bij hevige krampen, pijnen en effecten van ongelukken gelijk een ambulance. Of doen anderen dat voor je. Kortom, schroom niet om specialisten in te schakelen wanneer je gevaar voor je eigen veiligheid ondervindt of vermoedt.
Dat wil uiteraard niet zeggen dat je voor werkelijk ieder wissewasje de hulpdiensten moet bellen. Er zijn genoeg zaken die je heel gemakkelijk zelf op kunt pakken. Wonden kunnen met redelijk gemak worden verzorgd, mits je daarvoor de juiste benodigdheden in huis hebt. En dat is wel aan te raden, want je wilt niet naar de supermarkt of drogist moeten zodra je een snijwond hebt opgelopen. Het is belangrijk om direct te kunnen handelen.
Daarom hebben we hieronder een aantal alledaagse middelen opgesomd die je voordelig kunt aanschaffen om op vele situaties voorbereid te zijn – en ze zelfs te voorkomen!
Pleisters en verband
Binnen en buiten kan er van alles gebeuren. Valpartijen, brandwonden, een ongelukje met een mes, schaar, nietmachine of ander (lees zwaarder) gereedschap – je kunt het zo gek niet bedenken of we halen ons eraan open, zullen we maar zeggen.
Hierboven gaven we al aan dat professionele hulp dient te worden ingeschakeld zodra er echt iets ernstigs aan de hand is. Maar is het niet levensbedreigend en kan een wond of blessure eenvoudig worden gereinigd en verbonden? Dan is het enige wat je daarna hoeft te doen, wachten tot het genezen is.
Een EHBO-trommel is daarom altijd handig om in huis te hebben. Hierin bevinden zich pleisters, gaas en verband om de effecten van kleine ongelukjes mee te verhelpen.
Pijnstillers
Oorzaken van pijn zijn lang niet altijd zichtbaar. In het geval van bijvoorbeeld kies-, hoofd- of gewrichtspijn helpen pleisters niet. Er zijn in dat geval meestal geen wonden die moeten genezen. Zalf helpt dus ook niet zoveel.
Nee, wanneer pijn inwendig en/of überhaupt heel hevig is, komen pijnstillers als een geschenk uit de hemel. Lichte hoofdpijn kan worden verholpen met een paracetamol, hevige kiespijn met nurofen. Veel van deze pillen en capsules zijn bij de drogist of in de supermarkt zonder recept te verkrijgen; voor zwaardere middelen heb je een verwijzing van je arts nodig.
Wees bewust dat sommige pijnstillers een aantrekkingskracht kunnen hebben op kinderen omdat ze eruit zien als snoepjes. Bewaar ze daarom buiten hun bereik! Vergeet je overigens niet om voor gebruik eerst goed de bijsluiter door te lezen? En waak ervoor dat je de aangegeven dosering niet overschrijdt. Anders ben je nog verder van huis!
Vitaminen
Wanneer je niks mankeert, wil je wel graag dat dit zo blijft. Dat wil niet zeggen dat je jezelf daarom maar moet opsluiten en contact met anderen of de buitenlucht moet vermijden; zorg er gewoon voor dat je voldoende vitaminen tot je krijgt. Eet daarom gezond, doe aan lichaamsbeweging en consumeer meerdere stukken fruit per dag.
Nadeel aan dat laatste is wel dat vruchten behoorlijk zuur kunnen zijn en daarmee dus mogelijk je tandglazuur aantasten. Eet gezond met mate, zullen we dan maar zeggen? Waak in ieder geval over je tandhygiëne.
En zorg ervoor dat je Davitamon in huis hebt. Het is het eerste alternatief voor levertraan dat al op de markt kwam in 1928. En het is nog steeds niet weg te slaan! Verhoog je weerstand en houd je gezondheid op peil met een dagelijkse portie vitaminen.