Je bekijkt nu Wat is lipoedeem en hoe kom je er vanaf?

Wat is lipoedeem en hoe kom je er vanaf?

Het staat bekend als pijnlijk vetsyndroom. Lipoedeem betekent letterlijk vetzwelling. Het is een aandoening van het vetweefsel waarbij vet en vocht letterlijk opgehoopt worden. Meestal gebeurt dat op de heupen, bovenbenen en knieën. Heel soms bij de enkels of bovenarmen. Lipoedeem komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is lipoedeem precies?

Sinds 2017 staat lipoedeem aangemerkt als chronische ziekte. Er is echter nog geen medicijn voor uitgevonden en dat maakt het leven van veel vrouwen, letterlijk behoorlijk zwaar. De lipoedeem geeft een zwaar en drukkend gevoel in de benen, pijn, cellulitis en snel blauwe plekken. Bovendien levert het praktische problemen op. Mensen met lipoedeem kunnen soms wel twee maten verschillen in kleding tussen boven- en onderlichaam.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van lipoedeem

Er is een aantal factoren die een rol speelt bij het ontstaan van lipoedeem. Het is meestal een combinatie van deze punten waardoor de huidziekte tot uiting komt.

Zo spelen hormonen een belangrijke rol. Daar is heeft iemand zelf dus geen invloed op. Andere zaken zoals overgewicht, teveel of verkeerd eten en te weinig bewegen zijn wel factoren waarop iemand invloed heeft. Een gezonde leefstijl helpt ernstige vormen van lipoedeem te voorkomen.

Kun je wat tegen lipoedeem doen?

Er is vooralsnog geen medicijn, fanatiek gaan sporten en diëten zal ook maar heel beperkt helpen, daar worden de benen namelijk niet direct slanker van. Wel is het verstandig om te blijven bewegen en overgewicht proberen te voorkomen.

Wanneer lipoedeem in een vroeg stadium ontdekt wordt, kunnen de risico’s op een ernstige vorm en complicaties verkleind worden. Verder helpen steunkousen en middelen als lymfedrainage tegen hele ernstige ophopingen.

Bron: Nationaalhuidcentrum.nl

Geef een reactie