Letselschade, u heeft er ongetwijfeld weleens iets over gehoord. Ondanks dat dit een relatief bekende term is, weten veel mensen niet precies wat dit is. Veel Nederlanders denken bijvoorbeeld dat het hierbij alleen maar gaat om lichamelijk letsel. Dit valt inderdaad onder letselschade, maar er is meer. Zo valt psychisch letsel dat u oploopt bij een ongeval bijvoorbeeld ook onder letselschade. Om deze term voor eens en voor altijd duidelijk te maken, vertellen wij u er in deze tekst alles over. Daarnaast vertellen we u ook wat u moet doen wanneer er sprake is van letselschade.
Uitleg over letselschade
Wat is letselschade? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Kort door de bocht kunnen we stellen dat letselschade schade is die u oploopt door lichamelijk en/of geestelijke letsel en de daarbij behorende beperkingen. Letselschade kan in de volgende situaties opgelopen worden:
– Bedrijfsongeval;
– Verkeerongeval;
– Ongeval door gebrekkig product;
– Ongeval bij sport- of spelsituatie;
– Verwonding door huisdier.
Verschillende soorten letselschade
Het gebeurt geregeld dat letselschade over één kam wordt geschoren. Op zich begrijpelijk, want het is letsel dat u overhoudt aan een ongeval. Toch moet u weten dat we verschillende soorten letselschade kennen. Zo rekenen we een schram, breuk, inwendige verwonding of een verbranding bijvoorbeeld tot de letselschade. U kunt daarnaast ook psychische schade overhouden aan een ongeval. In beide gevallen kan het gaan om lichte tot matige en ernstige letselschade.
Wilt u een claim indienen? Dan kan dit zowel bij lichtere of zwaardere gevallen van letselschade. Elke letselschade is uniek net zoals elk mens uniek is. Zwaardere letselschade kan een stuk complexer zijn qua tijdsduur en uitkomst. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om inwendig letsel of een dwarslaesie. Het berekenen van de kosten is in deze gevallen lastig, omdat meestal niet bekend is hoelang het letsel duurt of wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn. Daarom doet u er goed aan een specialist in de armen te nemen, zeker ook bij ernstige letselschade.
Wat doet u in het geval van letselschade?
Heeft u zelf letselschade opgelopen als gevolg van een ongeval dan ondervindt u hier mogelijk veel hinder van. Voor uw herstel maakt u ongetwijfeld veel kosten. Maar moet u dit eigenlijk allemaal zelf betalen? Nee. Althans, niet wanneer de tegenpartij juridisch aansprakelijk is. Indien dit het geval is, kunt u een claim indienen. Zo’n claim kan u aan een schadevergoeding helpen. Hiermee kunt u de kosten als gevolg van letselschade vergoed krijgen. Dit gaat niet alleen over medische kosten maar bijvoorbeeld ook over huishoudelijke hulp of reiskosten.
Wanneer u nog niet eerder te maken heeft gehad met letselschade, weet u ongetwijfeld niet hoe u een claim indient. In dat geval raden wij u aan een schade letsel advocaat in de armen te nemen. Zo’n specialist weet namelijk precies wat er komt kijken bij letselschade. Bang dat dit u veel geld kost? Dat is niet nodig. De kosten van deze hulp worden namelijk ook vergoed door de aansprakelijke partij Zo kost goede hulp u helemaal niets en krijgt u waar u ook recht op heeft.