Je bekijkt nu Wat is ADD precies?

Wat is ADD precies?

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. ADD is eigenlijk een subtype van ADHD. Wanneer je ADD hebt ben je hyperactief, een overwegend onoplettendheid type en is er sprake van een aandachtstekortstoornis. Ook is er sprake van een verminderde concentratie. Bij ADHD ben je bijvoorbeeld juist heel aanwezig, terwijl je bij ADD meer ingetogen bent. ADD komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Er zijn diverse ADD symptomen die horen bij een diagnose ADD. Alleen wat is ADD en hoe kun je omgaan met de symptomen die erbij horen?

Lees voor die antwoorden hieronder verder.

Wat is ADD precies?

ADD komt dus voor bij volwassenen en kinderen. Het is een genetisch bepaalde concentratiestoornis, ook wel een aandachtstekortstoornis genoemd of dus een overwegend onoplettend type genoemd. Het antwoord op de vraag wat is ADD is dus wat je net hebt gelezen. Soms wordt er namelijk ook wel gedacht dat ADD een karaktertrek of een opvoedingsfout is, maar dit is dus niet het geval. ADD is namelijk een stoornis, alleen nu je weet wat ADD is, weet je nog niet of jij ADD ook hebt. Er horen namelijk verschillende symptomen bij ADD.

Heb ik ADD?

Wanneer je ADD hebt, heb je last van het verwerken van informatie, indrukken en emotie verwerk je ook langzamer en je hebt een slechter kortetermijngeheugen. Als je ADD hebt ben je ook sneller afgeleid, heb je een gebrek aan overzicht en vind je plannen, organiseren en opruimen gewoon een stuk lastiger. Ook in groepsverband heb je moeite om je te concentreren op het verhaal en luister je vooral naar de geluiden en verhalen er omheen.

ADD is dus in veel gevallen genetisch bepaald. Biologisch gezien komt de stoornis erop neer dat er een tekort is aan of een disbalans is tussen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dit zorgt dus onder andere voor concentratieproblemen. In veel gevallen is ADD dus genetisch bepaald. Wanneer je last hebt van concentratieproblemen is de kans groot dat één van je ouders daar ook last van heeft. De kans is zelfs 75% dat, dat het geval is. ADD of ADHD komt voor bij 1 tot 4 procent van de kinderen. Ook een derde van de volwassenen kan last hebben van de symptomen van ADD.

Behandeling voor ADD

Voor ADD en ADHD is eigenlijk niet één specifieke behandeling te benoemen. Er is ook niet een medicijn dat deze klachten helemaal kan wegnemen. Er is namelijk ook niet een bepaalde test die kan aantonen dat je ADD hebt. Daarvoor moeten eerst een aantal gesprekken worden gevoerd om daar tot te komen.

Zo kunnen therapie en medicatie de klachten wel verminderen. Alleen het verschilt per persoon hoe daarop wordt gereageerd. Een passende ADD behandeling is dus ook iets geheel persoonlijks. Voor de één werkt bijvoorbeeld individuele coaching beter, maar weer

een ander kan het fijn vinden om coaching te volgen in groepsverband. Het is belangrijk om te kijken en te bepalen welke behandeling het beste past bij jou als persoon. Dit is iets wat je zelf uiteindelijk het beste weet.

 

Geef een antwoord