Je bekijkt nu Wat houdt 24-uurs (thuis)zorg precies in?

Wat houdt 24-uurs (thuis)zorg precies in?

Je hebt vast wel eens gehoord van de termen “24-uurs zorg” en “thuiszorg”. Maar wat valt er allemaal onder? Wij leggen in dit artikel uit wat je moet weten over 24-uurs (thuis)zorg!

Wat betekent 24-uurs zorg?

Laten we beginnen met wat 24-uurs zorg precies betekent. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt het in dat een persoon dag en nacht hulp krijgt aangeboden. 24 uur per dag dus! Dit kan in een (zorg)instelling zijn, maar ook gewoon bij de patiënt thuis. In dat geval is er dus sprake van thuiszorg. Deze hulp kan tijdelijk zijn, maar ook vast voor een onbepaalde tijd. Het begrip “hulp” of “zorg” kan hierbij verschillende dingen inhouden, afhankelijk van de situatie. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om huishoudelijk hulp, verpleegkunde of gewoon gezelschap houden.

24-uurs zorg thuis

Zoals bovenstaand kort aangegeven is het dus mogelijk om thuis 24-uurs zorg te krijgen. Meestal ook gewoon wanneer de zorg erg intensief is. Daar is 24-uurs thuiszorg ten slotte voor bedoeld! Op deze manier is een verhuizing naar een instelling dus niet nodig. Voor de meeste patiënten is thuis namelijk een vertrouwde en fijnere omgeving dan een zorginstelling.

● 24-uurs zorg thuis kan bijvoorbeeld tijdelijk ingezet worden om een bepaalde tijd te overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan een wachttijd voor de opname in een instelling overbruggen, of de periode na een ziekenhuis opname.

● Een andere situatie waarin 24-uurs thuiszorg regelmatig ingezet wordt is in de laatste fase van een leven. Doordat alle zorg uit handen wordt genomen, kan de patiënt en zijn/haar familie in alle rust voorbereiden op een waardig afscheid. Dit wordt ook wel “palliatieve zorg” genoemd.

● Weer andere voorbeelden van 24-uurs thuiszorg zijn onder meer verpleging bij dementie, revalidatie bij een gebroken been en ondersteuning na een operatie.

● 24-uurs thuiszorg is dus een erg breed en veelomvattend begrip. Naast verzorging en verpleging valt hier alles onder wat er op een dag moet gebeuren. Denk dus ook aan zaken als boodschappen doen, eten koken of op bezoek gaan bij een familielid. 24-uurs thuiszorg zorgt er dus ook voor dat een eventuele mantelzorger niet overbelast raakt en zich meer kan focussen op zijn/haar eigen leven. 24-uurs zorg is mogelijk bij Zorgservice Brabant!

Geef een reactie