Je bekijkt nu Wat gebeurt er met lichaamsdelen uit het ziekenhuis?

Wat gebeurt er met lichaamsdelen uit het ziekenhuis?

Alles wat er in, op en aan jouw lichaam zit is natuurlijk van jou maar wat gebeurt er zodra er er een lichaamsdeel van je lichaam wordt gehaald? Waar blijft het? Wanneer het weggegooid wordt moet het ziekenhuis een rolcontainer voor ziekenhuisafval huren zodat het gescheiden is van ander afval.

Afdeling Pathologie

Wanneer de geamputeerde lichaamsdelen net verwijderd zijn van het lichaam, gaan de verwijderde lichaamsdelen eerst naar de afdeling Pathologie. De lichaamsdelen gaan naar de afdeling Pathologie voor nader weefselonderzoek, er wordt dan weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek, dat wordt gefixeerd om weefselcoupes van te snijden. De rest van het geamputeerde lichaamsdeel wordt dan nog drie maanden bewaard, totdat het onderzoek klaar is. 

Onderzoeksmateriaal of afval?

Volgens de standaardprocedure zijn er na het onderzoek door de afdeling Pathologie twee opties: het verwijderde lichaamsdeel wordt gebruikt voor medisch onderzoek of het wordt weggegooid als Specifiek Ziekenhuisafval. Als de ledematen worden gebruikt voor medisch onderzoek wordt altijd eerst toestemming gevraagd aan de patiënt. Het is minder gebruikelijk dat er toestemming gevraagd wordt voor het weggooien van de lichaamsdelen. 

Begraven van lichaamsdeel

Behalve dat je het lichaamsdeel kan onderzoeken of weggooien is er nog een mogelijkheid: het meenemen van de geamputeerde lichaamsdelen door de patiënt. Binnen sommige godsdiensten is het belangrijk dat je lichaam zo compleet mogelijk wordt begraven. 

Als wat voor afval wordt het aangeduid?

Na het onderzoek bij de afdeling Pathologie is er de optie om geen onderzoek te doen. In dat geval wordt het verwijderde lichaamsdeel gebruikt voor medisch onderzoek of het wordt weggegooid als Specifiek Ziekenhuisafval, dit afval wordt anders behandeld dan normaal afval. Het afval is gelabeld als chemisch gevaarlijke stoffen vanwege besmettingsgevaar. Het bestaat uit al het afval van ziekenhuizen en andere medische instellingen. Al het medisch afval uit operatiekamers, dus bloed, verband en ook lichaamsdelen, worden in het ziekenhuis verpakt in vaatjes voor medisch afval. Het ziekenhuis afval moet in een speciale ziekenhuis afvalcontainer. Bij Vergelijkjeafval.nl vergelijk je de goedkoopste ziekenhuis afvalcontainers, zodat het ziekenhuis het goedkoopst uit is.

Geef een antwoord