Je bekijkt nu Wanneer moet ik nu welk mondkapje dragen?

Wanneer moet ik nu welk mondkapje dragen?

Sinds 1 juni zie je om je heen steeds meer mondkapjes. Dat komt omdat de overheid per 1 juni mondkapjes verplicht stelt in het openbaar vervoer. Ook op straat zie je steeds vaker mensen rondlopen met een mondmasker. Veel mensen weten nog niet precies wat nu de regels zijn. Wanneer moet ik een mondmasker op, en wat voor type mondkapje volstaat? In deze blog vertellen we je precies waar je op moet letten. Meer weten? De website vergelijkmondkapjes.nl biedt uitgebreide informatie over het kiezen van een

Mondkapjes in het OV verplicht

Op dit moment zijn alleen mondkapjes in het Openbaar Vervoer verplicht. In de openbare ruimte zoals op staat of in de winkel is een mondkapje niet verplicht. De reden dat het in de trein, bus of metro wel moet is dat hier vaak de 1,5 meter afstand houden niet goed mogelijk is. Daarom heeft de overheid besloten dat reizigers verplicht hun mond en neus moeten beschermen.

Alleen niet-medische mondkapjes

Voor particulier gebruik volstaat een niet-medisch mondkapje. Dit is een mondmasker dat de drager zelf niet beschermt tegen het coronavirus. Het is enkel een middel om de kans te verkleinen dat de drager van het masker druppels uit mond en/of neus met de omgeving verspreidt. De niet-medische mondkapjes hebben een lage filtercapaciteit. Aan de andere kant zijn er ook medische mondkapjes. Maar deze zijn voor nu voorbehouden aan de zorg. Het is overigens niet verboden om een medisch FFP2 masker in het openbaar te dragen. Maar het is niet wat de overheid op dit moment adviseert.

Hoe kom ik aan zo’n mondmasker?

Reis je binnenkort met het OV? Dan zul je dus een mondkapje moeten aanschaffen. Je hebt in de basis 2 type mondmaskers. Hieronder vind je in het kort meer info:

● Wegwerpmaskers. Deze zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Je kunt ze ongeveer 3 uur gebruiken. De kosten liggen rond de €0,40 p/stuk (in grote volumes verkocht)

● Herbruikbare maskers. Deze kan je na gebruik uitwassen op 60 graden en opnieuw gebruiken (ong. 80 keer). Deze zijn er vanaf €5,00 p/stuk

● Het is overigens ook mogelijk om een mondkapje zelf te maken. Bijvoorbeeld van een oud t-shirt, bedlakens of een zakdoek. Een mondkapje van een sok is niet toegestaan in het OV.

Verkooppunten

Niet-medische mondkapjes zijn op dit moment uitgebreid beschikbaar. Bij veel supermarkten en drogisterijen kun je ze vinden. Denk aan de Etos, Trekpleister, Kruidvat, AH, Jumbo, etc. Ook online zijn er flink wat aanbieders. Denk aan Bol.com of een online drogisterij als Plein. Ook Coolblue verkoopt mondkapjes, maar zij focussen zich volledig op medische maskers (FFP en chirurgische maskers).

Geef een antwoord