In de loop der jaren kan het gebeuren dat je opeens te maken krijgt met vervelende lichamelijke klachten die zo heftig worden dat je nauwelijks meer kunt functioneren. Om deze klachten zo snel mogelijk te doen verdwijnen, is een operatie in veel gevallen dé oplossing. Ondanks dat operaties vandaag de dag beter worden uitgevoerd dan ooit tevoren, is het volkomen te begrijpen dat je toch enigszins zenuwachtig bent. Zeker wanneer dit jouw eerste operatie bij bijvoorbeeld de chirurgie in Groningen wordt. Om je gerust te stellen hebben wij dit artikel geschreven. Lees snel verder en krijg handige tips over zaken waar jij rekening mee moet houden voordat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis!
#1 Vraag een medicatieoverzicht aan
Wat veel mensen vergeten bij een opname in het ziekenhuis is het meenemen van een medicatieoverzicht. Dit is een handig overzicht, die je kunt aanvragen bij je apotheek, van alle medicijnen die jij momenteel gebruikt en waar je in het verleden gevoelig of zelfs allergisch voor bent geweest. Op die manier kan het ziekenhuis hier tijdens jouw operatie en nazorg rekening mee houden. Wanneer je veel zelfzorgmedicijnen gebruikt, dan doe je er goed aan om deze medicijnen inclusief de bijbehorende verpakking mee te nemen. Voorkomen van nare bijwerkingen is immers nog altijd beter dan genezen.
#2 Vergeet niet alle belangrijke documenten mee te nemen
Voordat je in de auto stapt om richting het ziekenhuis te gaan voor jouw liesbreukoperatie, is het ontzettend belangrijk om alle belangrijke document bij je te hebben. Hierbij gaat het om documenten, zoals:
- Legitimatie (paspoort, indentiteitskaart of een rijbewijs)
- Polisblad van je zorgverzekeraar of zorgpas
- Afspraakbevestiging
#3 Regel iemand die op de huisdieren en planten past
Vrijwel iedereen weet inmiddels dat een opname in het ziekenhuis langer kan duren dan voorafgaand gedacht. Er kunnen namelijk na de operatie complicaties optreden, waardoor het langer duurt voordat jij volledig hersteld bent. Dit is ontzettend vervelend wanneer je huisdieren of planten in huis hebt. Om te voorkomen dat beiden niet verzorgd worden, is het belangrijk om voorafgaand aan jouw opname in het ziekenhuis iemand te regelen die een oogje in het zeil houdt in jouw woning. Hiervoor zou je buren, vrienden of kennissen kunnen vragen.
#4 Jouw ziekenhuisopname wordt leuker met tijdverdrijf
Wist je dat de gemiddelde opnameduur in het ziekenhuis in ons land op 5,2 dagen ligt? Dit betekent dat het bij de meeste operaties helaas niet mogelijk is om een aantal uren later alweer naar huis te gaan. Houd er daardoor rekening mee dat jij wellicht meer dan één dag in het ziekenhuis zult spenderen. Om te voorkomen dat je je gaat vervelen, is het te adviseren om voldoende boeken, tijdschriften of een andere manieren van vermaak mee te nemen. Een ziekenhuis heeft immers geen uitgebreid entertainmentsysteem, waardoor de verveling al snel op de loer ligt.
Door je te houden aan onze bovenstaande tips weet je in ieder geval zeker dat jij gemakkelijker door jouw ziekenhuisopname komt. Op die manier hoeft het ondergaan van een operatie niet per se een vervelende gebeurtenis te zijn.