Waar moet je op letten bij de keuze voor een fysiotherapeut?

Waar moet je op letten bij de keuze voor een fysiotherapeut?

Heb jij last van fysieke klachten, zoals een blessure, rugpijn of een stijve nek? Dan kun je een afspraak maken met de fysiotherapeut. Maar hoe vind je een fysiotherapeut die bij jouw klachten past? Je kunt jouw huisarts of je vrienden vragen of zij een goede therapeut aan willen bevelen, of naar recensies op het internet kijken. Zoek je een fysiotherapeut voor een kind van 0-16 jaar? Kijk dan onder kinderfysiotherapie. Ben je een oudere die klachten ervaart bij het bewegen? Dan is geriatriefysiotherapie waarschijnlijk een goede optie voor jou. Ook is het slim om te controleren of je zorgverzekeraar vertrouwelijk omgaat met persoonsgegevens van cliënten. Iets wat vaak te weinig mensen doen, hoewel het in toenemende mate belangrijk is.

Specialisaties

Naast leeftijd is het aan te raden ook naar andere specialisaties te kijken. Veel takken van fysiotherapie zijn gespecialiseerd in een specifiek onderdeel van het lichaam of hebben een andere centrale focus. Deze specialisaties zijn onder andere:

  • Manuele therapie, gericht op de wervelkolom en gewrichten: dit is vaak van belang bij rug-, nek- of schouderpijn of artrose.
  • Sportfysiotherapie, voor de preventie en behandeling van sportblessures.
  • Psychosomatische fysiotherapie, voor lichamelijke klachten met een psychologische oorzaak, zoals stress.
  • Bekkenfysiotherapie, gericht op het bekken, de buik en onderrug: deze therapie is ook geschikt voor mensen met incontinentie.
  • Orofaciale fysiotherapie, gericht op spieren en gewrichten in het hoofd, de kaak en de nek.
  • Oncologiefysiotherapie, voor problemen gerelateerd aan kanker.
  • Hart-, vaat- en longfysiotherapie, voor patiënten met hartklachten of een longziekte.
  • Oedeemfysiotherapie, voor patiënten die last hebben van lymfeoedeem: dit is een abnormale vochtophoping in het lichaam.

Zorgverzekering

Tenslotte is het nog aan te raden om te controleren hoe je verzekerd bent. Vaak kun je je laten verzekeren voor een specifiek aantal behandelingen bij de fysiotherapeut. Let goed op of de fysiotherapeut die jij overweegt ook onder het contract van jouw zorgverzekeraar valt. Heb jij een chronische aandoening? Dan kun je vaak vanaf de twintigste behandeling jouw afspraken met de fysiotherapeut vergoed krijgen. Dit geldt niet voor iedere chronische aandoening: reuma valt hier bijvoorbeeld niet langer onder.

Geef een reactie