Je bekijkt nu Sheabutter voor een zachte huid

Sheabutter voor een zachte huid

Sheaboter, karite, shea butter; je hebt deze woorden vast al wel eens op een verpakking van een product zien staan of in een reclame voorbij zien komen. Dat er dus iets is aan sheabutter wat goed is voor de huid is duidelijk, maar wat is er dan precies goed aan? Hoe wordt sheabutter gewonnen en waar komt het vandaan? Welk effect heeft de boter precies op de huid? In dit artikel wordt alles uitgelegd over dit bijzonder verzorgende ingrediënt.

Wat is sheabutter?

Sheaboter van Butterwise is een plantaardige boter die uit pitten van de vruchten van de shea- of karitéboom wordt gewonnen. De bomen staan alleen in de Afrikaanse savanne. De bewoners van Afrika gebruiken dan ook al jaren sheaboter om de huid te verzorgen en als huis-, tuin- en keukenmiddel. Vroeger duurde het maken van sheaboter erg lang. De schillen van de pitten van de sheaboom werden gekraakt, schoongemaakt, geroosterd en daarna vermalen. De pasta die hierna ontstond, werd dan gekneed en gezuiverd. Daarna werd de pasta verhit en hieruit ontstond sheaboter. Een erg intensief proces dus. Nu worden de pitten door machines uitgeperst waarna de boter kan worden verwerkt in verzorgings- of cosmeticaproducten.

Welke effecten heeft sheabutter?

Sheaboter heeft een grote hoeveelheid vetzuren. Dit is best wel uniek voor een boter, maar de beste eigenschap van sheaboter is wel dat het een hoog percentage verzorgende bestanddelen bevat. Dit worden ‘onverzeepbare bestanddelen’ genoemd. Ook bevat sheaboter in mindere mate ook hydraterende bestanddelen, die ‘verzeepbare bestanddelen’ genoemd worden. Misschien weet je niet precies wat hiermee bedoeld wordt, maar het komt er op neer dat sheaboter een enorme hoeveelheid aan verzorgende bestanddelen heeft. Dit zijn er veel meer dan andere plantaardige boters of oliën.

Het effect op de huid van sheaboter

De onverzeepbare eigenschappen maken dat sheaboter een ingrediënt is met een verzorgende en verzachtende werking. Sheaboter kan vocht vasthouden in de huid, waardoor water moeilijker de huid verlaat. Dit zorgt voor een gehydrateerde huid. Sheaboter kan ook gebruik worden bij een rode of geïrriteerde huid, een droge huid of bij eczeem. Dit omdat het helpt om de natuurlijke huidbarrière te herstellen. Tot slot bevat sheabutter vitamine E en A, wat dit ingrediënt een natuurlijk antioxidant maakt.

Geef een antwoord