Je bekijkt nu Neem geen doorgefokte hond in huis

Neem geen doorgefokte hond in huis

Mensen die een hond in huis nemen kiezen vaak voor een échte rashond. De reden daarvan is dat mensen van mening zijn veel invloed te hebben op het karakter van de hond, maar ook het uiterlijk van de hond kunnen voorspellen. Want iedereen wilt een mooie, lieve hond. Helaas zijn er veel hondenrassen die leiden aan erfelijke ziektes en aandoeningen als resultaat van doorfokken.

Wat is doorfokken?

Doorfokken ontstaat door de fokmethode lijnteelt, wat een vorm is van inteelt. Dit wordt door de fokkers gedaan om ervoor te zorgen dat bepaalde uiterlijke kenmerken versterkt of verkleint kunnen worden. Het is niet meer dan logisch dat dit de nodige complicaties met zich meebrengt. Zo kunnen genetische defecten en zelfs erfelijke ziektes ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn hart- vaat-, bloed-, oog-, huid-, zenuwstelstel-, verteringsstelsel- en gewricht ziektes. De dieren leven in een constante pijn, omdat men wilt dat het ras er op een specifieke manier uit komt te zien.

Bekende doorgefokte honden

Helaas zijn er tegenwoordig nog veel te veel doorgefokte honden, misschien heb je er zelfs wel een in huis zonder dat je er iets vanaf weet. Zo is bijvoorbeeld de welbekende Golden Retriever een doorgefokte hond. De sociale allemansvriend die vrolijk door het leven heen huppelt, maar ook dit ras kent de nodige erfelijke aandoeningen. Ze hebben eigenlijk bijna altijd last van elleboog en heupdysplasie. Of de mopshond die iedereen zo schattig vindt, of juist zielig? Het beestje krijgt heel slecht lucht en het ook altijd benauwd door de ingedrukte snoet. En dan hebben we nog de Engelse Cocker Spaniël. Deze honden zijn te herkennen aan de kleine hoofdjes met gigantische ogen, wat niet natuurlijk is. Ze hebben hierdoor regelmatig aandoeningen aan hun ogen zoals staar, ontstoken hoornvlies en verhoogde oogboldruk. Dat betekent dat ze chronisch hoofdpijn hebben.

Regelmatig naar het dierenziekenhuis

Heb je onbewust een doorgefokte hond geadopteerd? Dan is het wel zo verstandig om regelmatig een bezoekje te brengen aan een dierenziekenhuis in de buurt. Het dierenziekenhuis kan namelijk goed in de gaten houden of de gezondheidsstaat van de hond verslechtert of stabiel blijft. Jij wilt toch ook het beste voor je hond? Houd er in vervolg wel rekening mee of je wilt bijdragen aan het fokken van een bepaald hondenras.

Geef een reactie