Je bekijkt nu Medical taping bij hooikoorts klachten

Medical taping bij hooikoorts klachten

Je kent vast wel iemand die er last van heeft, of misschien jij zelf wel. Hooikoorts is een veel voorkomende klacht dat vroeg in de lente meestal al begint. Kenmerkend zijn: branderige ogen, een jeukend gehemelte en een verstopte neus. Waarschijnlijk zijn er dan ook al allerlei manieren uitgeprobeerd om de klachten te verlichten. Maar wat vrijwel nog onbekend is bij mensen die hooikoorts hebben, is Medical Taping.

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een methode waarbij elastische tape (kinesiotape) gebruikt wordt om de spieren te ondersteunen. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, correcties van de houding, bij de behandeling van klachten door overbelasting en sinds enkele jaren bij de behandeling van hooikoorts.

De theorie is dat de elastische sporttape een prikkeling aan de huid geeft, waardoor de zenuwen ook geprikkeld worden. Deze prikkelingen hebben een kalmerende werking op het afweersysteem, waardoor klachten verminderen.

Onderzoek naar Medical Taping bij hooikoorts

Uit onderzoek van het kinesiolotape merk Curetape is naar voren gekomen dat Medical Taping toch wel degelijk een effectieve werking heeft bij mensen die hooikoortsklachten hebben.

Het merk Curetape heeft in 2016 maar liefst 139 hooikoorts-patiënten behandeld door middel van Medical Taping. Verschillende fysiotherapeuten hebben geholpen bij het uitvoeren van deze test. Wel 84% van de geteste patiënten merkten een sterke afname van de klachten. En 8 van de 9 hooikoortssymptomen waren bij de meeste mensen aanzienlijk minder. Na een tweede behandeling bleven in de meeste gevallen de hooikoortsklachten zelfs langer weg.

Kinesiotape in de praktijk

De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen. Een mogelijke verklaring van het verminderen van de klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt dan tot “rust”.

Wanneer je Medical Taping wilt toepassen, is het wel belangrijk dat de kinesiotape op de juiste manier wordt aangebracht, zodat het effectief werkt tegen de hooikoortsklachten. In eerste instantie zou een fysiotherapeut dit kunnen doen, daarna is het wellicht handig als je partner of huisgenoot deze manier van tapen ook leert. Het is wel belangrijk om een goede kwaliteit kinesiotape te gebruiken. En weetje wat nou zo leuk is? Deze elastische sporttape is meestal ook nog eens in verschillende vrolijke kleurtjes te verkrijgen.

Heb jij hooikoorts klachten en ben jij het zat om elke dag tabletjes te slikken en ga je liever over tot een methode waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen? Dan is Medical Taping echt iets voor jou om uit te proberen!

Geef een reactie