Je bekijkt nu Manuele Therapie: Een effectieve behandeling voor fysieke klachten

Manuele Therapie: Een effectieve behandeling voor fysieke klachten

Manuele therapie en manipulatie zijn technieken die door (manuele) fysiotherapeuten worden gebruikt om fysieke klachten en blessures te behandelen. De manueel therapeut is opgeleid om deze technieken juist te gebruiken als behandelmethode. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en het verbeteren van de spierfunctie. Manuele therapie en manipulatie worden vaak gebruikt bij de behandeling van rug- en nekklachten, hoofdpijn, schouderklachten en andere pijnklachten.

Wat is manuele therapie

Manuele therapie is een bredere term die verwijst naar een aantal technieken die worden gebruikt om de beweeglijkheid en functie van de gewrichten te verbeteren. De manueel therapeut maakt onder andere gebruik van mobilisatie, manipulatie en oefentherapie. Manuele therapie is gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten door het gebruik van zachte, gerichte bewegingen en druk. Een manueel therapeut heeft een afgeronde Master diploma op zak en kan je op de juiste manier behandelen.

Wat is manipulatie binnen de manuele therapie

Manipulatie is een specifieke techniek binnen de manuele therapie waarbij snelle, gerichte bewegingen worden gebruikt om de beweeglijkheid van een gewricht te verbeteren. Dit gebeurt door de manueel therapeut, die gebruikmaakt van zijn of haar handen om de gewrichten snel en gericht te bewegen. Deze bewegingen kunnen een ‘knak’ of ‘klik’ geluid veroorzaken, wat wijst op een verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht.

Een effectieve behandelmethode

Manuele therapie kan een effectieve behandelmethode zijn voor verschillende klachten. Dit komt doordat manuele therapie gericht is op de oorzaak van de pijn, in plaats van alleen de behandeling van de symptomen. Bijvoorbeeld, als iemand rugpijn heeft, kan manuele therapie gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van de rugwervels, wat kan helpen bij het verminderen van de rugpijn. 

Het is wel belangrijk om te realiseren dat manuele therapie niet altijd geschikt is voor de behandeling van je klachten. Bij bepaalde aandoeningen, zoals osteoporose of bepaalde vormen van kanker, is manuele therapie bijvoorbeeld niet geschikt. Het is dan ook belangrijk om met je fysiotherapeut te overleggen of manuele therapie een geschikte behandelmethode is voor jouw specifieke klachten.

Manuele therapie in combinatie met andere behandelmethodes

Manuele therapie wordt vaak niet als enige behandelmethode gebruikt. Het meest effectief is deze vorm van fysiotherapie namelijk in combinatie met andere methodes. Zo hebben veel patiënten baat bij een combinatie van manuele therapie met oefentherapie, massage, dry needling of medicatie. Dit helpt bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid en functie. 

Manuele therapie in Assen

Wil je meer weten over manuele therapie of ben je op zoek naar een manueel therapeut, dan vind je online verschillende fysiotherapiepraktijken. Voor manuele therapie in Assen verwijzen we je graag door naar een uitstekende praktijk die hoog aangeschreven staat bij huisartsen en patiënten. Met verschillende locaties in deze stad, vind je altijd wel een manueel therapeut in jouw omgeving. Kijk voor meer informatie op Manuele therapie – SKS Fysiotherapie.

Geef een reactie