Je bekijkt nu Hoe kan je op de werkvloer een burn-out oplopen?

Hoe kan je op de werkvloer een burn-out oplopen?

Je hoort regelmatig dat iemand een depressie of een burn-out heeft opgelopen, vaak gebeurd dit op de werkvloer. Een burn-out kan meerdere oorzaken hebben, vaak is de optelsom van al deze oorzaken ook de reden dat iemand er echt last van gaat krijgen. Op een gegeven moment is de emmer vol en kan er ook geen druppel meer bij. Maar wat zijn nou de oorzaken van een burn-out op het werk?

Slecht kunnen plannen

Een goede planning is op het werk natuurlijk erg belangrijk, zeker wanneer het een drukke periode is. Als je goed plant kan je structureel te werk gaan, wat kan bijdragen aan de snelheid en kwaliteit waarmee je bepaalde taken afrond. Als je dit niet doet zie je door de bomen het bos niet meer wat gaat leiden tot niet of slecht afgeronde taken.

Relaties met je collega’s

Je relatie met je collega’s moet natuurlijk ook gewoon goed zijn, je hoeft niet perse met iedereen goed overweg te kunnen maar het is wel belangrijk dat je collega’s hebt met wie je over van alles kunt praten en die elkaar kunnen ondersteunen bij werkzaamheden. Bij een normale werkweek zit je er immers meer dan 40 uur mee opgescheept, als je dan met niemand kan praten of je voelt je alleen dan ga je dat psychologisch merken. Waarschijnlijk ga je dan ook elke dag met tegenzin naar het werk, dat is voor niemand goed.

Onzekerheden in de organisatie

Hoewel het met de werkloosheid steeds beter gaat, zijn mensen natuurlijk altijd bang om hun baan te verliezen. Als er onzekerheden zijn in het bedrijf waar je werkt ga je daar vaak wel voor vrezen, denk bijvoorbeeld eens aan financiële problemen of misschien wordt het bedrijf wel door een ander bedrijf opgekocht.

Teveel willen doen

Je constant willen bewijzen op je werk is natuurlijk op zich een prima eigenschap, het kan er echter ook voor zorgen dat je teveel hooi op je vork gaat nemen. Wanneer dit gebeurd is de kans groot dat je bepaalde zaken niet af krijgt en daardoor deadlines gaat missen, of datgene wat je doet voldoet niet aan de standaard kwaliteit die nagestreven wordt binnen de organisatie. Natuurlijk zal jij zelf hierop aangekeken worden waardoor er weer spanningen ontstaan, voor je zelfverzekerdheid is dit natuurlijk ook niet bevorderlijk.

Geef een antwoord