Je bekijkt nu Hoe is de zorg geregeld bij dementie?

Hoe is de zorg geregeld bij dementie?

Op het moment dat er binnen de familie dementie wordt vastgesteld is het voor de familie van belang dat er informatie beschikbaar is voor eventuele ondersteuning. Deze ondersteuning kan niet alleen hulp in huis bevatten, maar ook verpleging en verzorging. Er is bij een aantal gevallen de mogelijkheid om  24 uurs zorg op maat aan te vragen.

De mogelijkheden qua verpleging

Wanneer een naaste in de familie aan dementie lijdt is dit niet alleen zwaar voor degene die lijdt aan dementie. De verpleging en verzorging van uw naaste kan ook een tol op zich eisen. Het is daarom niet raar dat u denkt aan de zorg van uw naaste uit handen te geven. Voor dit soort momenten zijn er wijkverpleegkundigen om in te schakelen. De wijkverpleegkundige geeft u advies en tips over hoe u deze situatie moet aanpakken om het voor uw naaste en uzelf goed aan te pakken. Daarbij neemt de wijkverpleegkundige natuurlijk een groot deel van de zorg over. Dit omvat zowel relatief kleine dingen tot hulp bij het aankleden en hulp met medicijnen.

Hulp in het huishouden

Op het moment dat u zelf de huishoudelijke taken niet meer aankan door middel van uw ziekte kunt u gebruik maken van thuiszorg. De medewerkers van thuiszorg nemen uw huishoudelijke taken uit handen en dat alles schoongemaakt wordt. Daarbij helpt de thuiszorg ook bij het op tijd aangeven van bepaalde problemen uit gevolg van deze ziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan mentale problemen zoals het voelen van eenzaamheid. De thuiszorg staat volledig met uw familie in contact wanneer er noodsituaties toetreden.

Hoe regel ik hulp in het huishouden?

De regeling van huishoudelijke hulp gaat volledig via de gemeente. Dit komt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wanneer u hulp in het huishouden wilt aanvragen doet u dat bij het speciale Wmo-loket in het gemeentehuis. Wanneer u bij het Wmo-loket deze hulp heeft aangevraagd komt er een medewerker van de gemeente op bezoek om samen met u en uw naaste in gesprek te gaan over wat voor soort hulp er nodig is.

Wat is er mogelijk bij zorg voor uw naaste met dementie?

Huishoudelijke hulp

Wanneer u opzoek bent naar alleen huishoudelijke hulp gaat u naar het gemeentehuis naar een Wmo-loket. Via deze weg komt u in contact met de zorgaanbieders. Er zal dan een gesprek bij u thuis plaatsvinden over welke zorg nodig is en waar de zorgaanbieders u en uw naaste kunnen helpen.

Verpleging en verzorging

Op het moment dat u verpleging en verzorging thuis nodig heeft hoeft u geen indicatie van uw huisarts aan te vragen. U kunt contact opnemen met de wijkverpleegkundige om de mogelijkheden te bespreken. De wijkverpleegkundige stelt de indicatie en regelt dat uw naaste zorg krijgt.  Mocht dit niet de juiste aansluitende zorg voor u, dan zijn er nog andere  vormen van 24-uurszorg. 

Geef een reactie