Je bekijkt nu Een etentje organiseren voor je vrienden? Met deze tips is het zeker geslaagd

Een etentje organiseren voor je vrienden? Met deze tips is het zeker geslaagd

Een etentje thuis is haast net zo gezellig als dat je met je vrienden naar een restaurant gaat. Je kunt net zo lang blijven zitten als dat je zelf wil en de kosten zijn vaak ook een stuk lager. Heb jij binnenkort eters? Dan wil je natuurlijk wel dat ze deze avond en het eten nog lang zullen herinneren (in de positieve zin). In dit artikel geef ik je een aantal tips waardoor jouw etentje zeker geslaagd is.

Bedenk een menu

Wanneer je een datum gepland hebt en zeker weet hoeveel mensen er komen, wordt het tijd om te bedenken wat jullie gaan eten. Je mag best uitpakken door bijvoorbeeld meerdere gangen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een soep vooraf, een vlees-, vis- of vegetarisch gerecht als hoofdgerecht en een lekker zelfgemaakt dessert als nagerecht. Het is ook leuk om een bepaald thema aan de avond te hangen, zoals bijvoorbeeld Italië. Dan zorg je ervoor dat de hele avond inclusief de gerechten helemaal in Italiaanse sferen zijn. Probeer bij het bedenken van je menu natuurlijk wel rekening te houden met je eigen kunnen en met de smaak van je gasten. Houden je gasten bijvoorbeeld echt niet van pittig eten, dan is Thais of Mexicaans wellicht niet zo’n goed idee. 

Begin op tijd met de voorbereidingen

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het dan ook belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zorg dat je het menu zo snel mogelijk bedenkt en de boodschappen efficiënt doet. Zo hoef je niet op de dag zelf nog drie keer naar de supermarkt en heb je minder stress. Wil je zeker weten dat je menu een succes is? Dan kun je altijd een paar weken of dagen voor het echte diner een proefversie maken. Hierdoor heb je nog genoeg tijd om eventuele aanpassingen te maken en weet je ook hoeveel tijd je overal voor nodig hebt. Zorg daarnaast dat je alles (grotendeels) hebt voorbereid voor je gasten komen, zo ben je niet de hele tijd bezig wanneer zij er zijn.

Zorg dat je gasten niet zonder eten zitten

Zorg dat je gasten altijd wat te eten (en drinken) hebben. Wanneer jij dan nog even de laatste hand legt aan de gerechten, zitten je gasten niet te wachten met honger. Zo kun je bijvoorbeeld altijd een schaaltje met noten op tafel zetten of wat broodjes. Leg niet te veel op tafel en bereid je gasten voor op wat nog gaat komen, anders is de kans groot dat ze zichzelf al vol hebben gegeten. Bij het uitdienen is het ook belangrijk dat je iedereen tegelijk kunt bedienen. Het is niet fijn als iemand pas later zijn eten krijgt omdat je maar zoveel tegelijk kon maken. 

Geniet zelf ook

De laatste tip is om zelf ook te genieten. Een gestresste gastheer of gastvrouw is niet bevorderlijk voor de sfeer en hierdoor kan de avond snel in de soep lopen. Wanneer je alles van tevoren goed voorbereid, dan moet je het daarna ook los kunnen laten. Eet zelf ook mee wanneer de rest eet en ga niet aan het aanrecht staan eten omdat je de rest nog voor moet bereiden.

Geef een reactie