Je bekijkt nu Column: jouw gezondheid, jouw verantwoordelijkheid

Column: jouw gezondheid, jouw verantwoordelijkheid

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:september 22, 2022
  • Berichtcategorie:Gezondheid
  • Bericht reacties:0 Reacties

Hoewel de overheid de zorg de afgelopen jaren behoorlijk heeft uitgekleed, leven we nog steeds in een verzorgingsstaat. Als je in Nederland een gezondheidsprobleem hebt, kun je ten alle tijden aankloppen voor hulp. Ongeacht de oorzaak van de klacht, je leeftijd en je financiële status: je wordt geholpen. Toch lijkt er ook een keerzijde aan dit vangnet te zitten. In hoeverre voelen mensen zich nog verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid? Misschien wel te weinig.

Het bystander effect

Het bystander effect is een bekend fenomeen in de psychologie. Het stelt dat mensen minder geneigd zijn om iemand te helpen, als er al andere mensen in de buurt zijn. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat de kans om een ongeluk te overleven groter is als er minder mensen in de buurt zijn om te helpen. Als er immers al mensen aanwezig zijn, ben je zelf snel geneigd om ervan uit te gaan dat er al hulp geboden wordt, en loop je door.

 

Misschien is dit effect ook wel op grotere schaal van toepassing in de gezondheidszorg. Bewust of onbewust voel je dat er medische hulp is als je die nodig hebt. Als je rookt weet je dat er een kans is op kanker, maar je weet ook dat je goed geholpen zal worden in het ziekenhuis en kans hebt op herstel. De kans dat je kanker krijgt, en er ook nog eens aan

overlijdt, is relatief klein. Dus steek je nog een sigaretje op. Je hoeft minder goed voor je eigen gezondheid te zorgen, als je weet dat de overheid deze taak deels op zich neemt.

We moeten het heft weer in eigen handen nemen

Dit is een schadelijke ontwikkeling. We werken onszelf kapot en stoppen ons lijf vol met ongezond voedsel. Blijkbaar voelen veel mensen zich onvoldoende verantwoordelijk om dit gedrag aan te passen. Nogmaals: er is immers hulp als dat nodig is. Toch zal het een hoop schelen als we voorkomen om beroep te doen op de gezondheidszorg. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Als we onze gezondheid weer serieus nemen, zullen we minder snel hulp nodig hebben. Dit scheelt zowel een hoop leed, als maatschappelijke kosten.

Goede initiatieven

Gelukkig lijkt er wel een trend in gang te zijn gezet waarbij burgers weer meer het heft in eigen handen nemen met betrekking tot gezondheid. Kijk bijvoorbeeld naar de groeiende markt van zelftesten. Waar je vroeger volledig afhankelijk was van het oordeel van de huisarts, kun je nu eenvoudig thuis een medische zelftest afnemen. Een aanbieder als Yours Health Test heeft allerlei testen op het gebied van hormonen, allergieën en mentale gezondheid. Zo kun je zelf uitzoeken hoe jouw gezondheid ervoor staat, zonder beroep te doen op de zorg.

Kennis is macht

Ook de huidige informatievoorzieningen maken het mogelijk om meer grip te hebben op je eigen gezondheid. Vroeger moest je wel naar een arts voor een eenvoudige kwaal, omdat alleen hij of zij de kennis had om jou te vertellen wat er aan de hand is. Tegenwoordig is dit al lang niet meer het geval. Je kan een hoop over je eigen gezondheid leren op een gezondheid blog, in een informatief boek of zelfs via health podcasts. Natuurlijk is de kennis van een gespecialiseerde arts niet te vergelijken met wat je leest op een blog of in een boek. Je kunt echter wel meer leren over je lichaam om allerlei kwalen te voorkomen.

Geef een antwoord