Pure chocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Om melkchocolade te verkrijgen wordt er melkpoeder extra aan toegevoegd en bij witte chocolade valt de cacaomassa dan weer weg. Het is dus enkel cacaoboter, suiker en melkpoeder. Vandaar dat pure chocolade de gezondste chocolade is van de 3, want het bevat het meest cacaomassa en het minst cacaoboter, suiker en geen melkpoeder.
Pure chocolade is dus beter voor je lijn, maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten, doordat het flavanolen bevat. Hoe meer cacaomassa je chocolade bevat, dus hoe puurder, hoe hoger het flavanolengehalte. Flavanolen zijn antioxidanten en deze hebben een positief effect op je bloedvaten, ook zouden ze een beschermend effect hebben tegen een trombose, vergelijkbaar zoals het effect van een aspirine. Ze vertragen namelijk de vorming van bloedklonters en zouden ook de relaxatie van je bloedvaten doen toenemen.
Chocolade en gezondheidsgeschiedenis
Cacao wordt van oudsher gebruikt voor kleine en grote kwaaltjes van alledag. Vooral aan de cacaoboter werden tal van therapeutische deugden toegeschreven. De Maya’s maakten er dankbaar gebruik van als een genezende zalf tegen brandwonden. Ook op de lever en de longen zou de boter een weldoende invloed uitoefenen. De cacaodrank was ook een uitstekend, preventief middel tegen slangenbeten. Toen Fernandez de Oviedo zwaargewond was aan zijn voet genazen de indianen hem met een cacaozalf.Daarna bracht hij de cacaoboter mee naar Portugal.
Maar ook vandaag nog blijft chocolade wetenschappers bekoren Uit resultaten van jarenlang onderzoek naar de effecten van chocoladeconsumptie op de mens, blijkt dat cacao bepaalde stoffen bevat die een positieve uitwerking op je gezondheid kunnen hebben. Volgens Nathalie Delzenne, hoogleraar van de Université Catholique de Louvain en specialiste in metabolisme en voedingsleer, zou chocolade, omwille van zij rijke scheikundige samenstelling met meer dan achthonderd verschillende moleculen, dagelijks met mate moeten worden verbruikt. Vele van die moleculen hebben een invloed op je lichaam. De geur van chocolade blijkt onze hersengolven te vertragen, waardoor je kalmer en gelukkiger voelt.
Mensen die drie keer per week chocolade eten, leven vijf jaar langer dan wie nooit of vaker snoept. De reden zit hem in het grote aantal antioxidantia in de chocolade. Jeanne Calment, die met haar 122 jaar de oudste vrouw ter wereld werd, was van oordeel dat ze haar uitzonderlijk lang leven te danken had aan haar dagelijkse portie chocolade.
Variëren met chocolade
Met chocolade kan je zeer creatief te werk gaan. Zo kan je gemakkelijke, studentenhaver, truffels en een chocolademix met noten maken. Of kan je een stuk fruit op een satéprikker spiesen en doppen onder de lekker gesmolten chocolade. Ook kun je een eigen chocoladepasta maken of warme chocomelk van pure chocolade druppels met extra kruiden. Met chocolade kan je verschillende kanten uit.
Chocolade en gemoedstoestand
Chocolade is een emotioneel voedsel dat je niet alleen eet als lekkernij maar ook bij neerslachtigheid, bij behoefte aan warmte en troost, bij depressie en vermoeidheid. “Een dag zonder chocolade is zo flauw als een nacht zonder maan.” Michèle Kahn uit Cacao.