Je bekijkt nu Begeleid zelfstandig wonen; Wat houdt het in en wanneer is het nodig?

Begeleid zelfstandig wonen; Wat houdt het in en wanneer is het nodig?

Begeleid zelfstandig wonen wordt al snel gezien als iets zwaars of heftigs, terwijl veel mensen niet precies weten wat het inhoudt. Ook wordt het vaak verward met andere termen zoals beschermd wonen, wat heel anders is dan begeleid zelfstandig wonen of beschermd thuis. Het is jammer dat dit zo is, want instellingen die dit aanbieden zijn belangrijk en het werk wat ze doen is voor veel mensen in Nederland een grote ondersteuning. Dus wat houdt het nou precies in?

Beschermd thuis:

De term beschermd thuis houdt in dat je eigenlijk een intensievere vorm van ambulante begeleiding krijgt. Het wordt ook wel eens beschermd wonen genoemd, alleen woon je wel nog steeds in je eigen huis, of in een zorgwoning. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij beschermd wonen Nijmegen en dan komt er regelmatig iemand langs die je met bepaalde zaken gaat ondersteunen. Denk hierbij aan onder andere sociale contacten, structuur in je dag brengen en lichamelijke gezondheid. Ook zijn de meeste instanties die dit aanbieden 24 uur lang bereikbaar. Het is dus anders dan wanneer je wekelijks een doktersbezoek hebt, want bij beschermd thuis is er zorg tot in de leefomgeving. Dat kan van buitenaf als iets heftigs klinken, maar het is voor heel veel mensen juist fijn om te weten dat ze iemand hebben die altijd beschikbaar is als er iets aan de hand is.

Voor wie?

Ambulante begeleiding jeugdzorg of beschermd thuis is beschikbaar voor jongeren tot 18 jaar, en soms tot 23 jaar vanuit de verlegde jeugdwet. De ambulante begeleiding of beschermd thuis kan samen met het hele gezin in de thuissituatie uitgevoerd worden, maar er kan ook individuele begeleiding aangeboden worden. Welke vorm van begeleiding er gekozen wordt hangt af van de situatie en de persoon zelf. Het is namelijk vooral belangrijk dat het kind zelf zich op zijn of haar gemak voelt tijdens de behandeling. De behandeling die dan uiteindelijk uitgevoerd wordt door de begeleider richt zich op een aantal dingen. Zo kan een ambulante begeleider hulp bieden bij stress en angstklachten, maar ook opvoeding van kinderen. Er wordt bij het behandelen vooral gekeken naar de emoties van het kind en hierop wordt dan de behandeling aangepast. Het kan dus erg waardevolle hulp zijn!

Geef een antwoord